maandag 8 februari 2016

de vlag kan uit

Toen ik in oktober 52 jaar werd dacht ik; “ik heb het gered, ik kom niet in de midlifecrises.” Op de één of andere manier ben ik daar altijd een beetje huiverig voor geweest. Maar goed, de vlag kan uit! Ik hoef geen andere vrouw want de huidige bevalt al 30 jaar uitstekend. Ik hoef geen carrière want ik ben super blij met dat wat ik doe. Ik hoef geen vette motor, want . . .Nou ja, eerlijk gezegd zoek ik soms “per ongeluk” wel eens op marktplaats naar een mooie oranje Kreidler RMC. Dat geluidje, prachtig. Soms fiets ik wel eens achter een groepje Kreidler fanaten die een leuk tochtje maken. Die lucht van de uitlaatgassen, het doet wat bijzonders met me. Ik denk dan terug aan mijn jeugd. De tijd dat ik de hele wereld aan kon. De tijd dat ik geen last had van de rug, of een onwillig been door de hernia. De tijd dat ik mijn helm afdeed en mijn lange haren liet wapperen door de rijwind, al zoevend op mijn Kreidler.

Nu ik wat ouder ben zit ik op de één of andere manier in een fase dat ik meer en meer de gebreken zie die komen bij het ouder worden. Vrienden en bekenden die steeds vaker van die kwaaltjes krijgen. Soms wordt ik opgeschrikt doordat er bij iemand in mijn kennissenkring een ziekte is geconstateerd dat het einde van het leven kan betekenen.  Ik kan me niet herinneren dat ik voor mijn 20ste ooit bij een begrafenis ben geweest. Nu is het regelmatig “raak”. Beste lezer, ik kan werkelijk geen rollator, steunkous, kunstgebit of verwijskaart voorbij zien komen of het heeft me te pakken. Ik denk dan aan een uitspraak die ik ooit hoorde: De gebreken die komen bij het ouder worden is de prijs die je betaald om niet jong te hoeven sterven”

De gebreken, of je het nu wilt of niet, ze komen vroeg of laat. Natuurlijk wist ik ook wel, toen ik al rijdend op mijn Kreidler zat, dat die tijd ooit zou komen, maar niet zo snel. Maar nu dan? Ik denk dat ik in mijn midlifecrises zit. Geen motor of andere vrouw, maar zorgen om de gebreken die gaan komen bij het ouder worden. En toch hang ik de vlag uit, . .  ik heb geloof en als je geloof hebt, dan heb je HOOP!