maandag 8 december 2014

Waar gaat dit over?


Ho ho ho, . . . . de Kerstman staat voor de deur. Het viel me op dat er dit jaar veel meer te doen was over zijn collega Sinterklaas en zijn gekleurde helpers, dan de Kerstman. Maar er kan nog voldoende over de Kerstman geschreven worden. Straks laat bijvoorbeeld de hulpgroep “red het rendier” van zich horen. Ze pleiten er voor dat de Kerstman zich niet meer verplaatst per rendier maar per bus en metro. Of wat te denken van de stichting: “je bent een oen als je kiest voor kalkoen”. Voor elke supermarkt in Nederland staan ze met grote spandoeken hun idealisme te etaleren. Zij eisen dat de kalkoen met kerst niet meer op het menu staat. De topper is misschien wel “de vereniging tot behoud van de kerstboom.” Een groep vrijwilligers die zich het lot aantrekt van de kerstden. Het kleine boompje dat in de meeste gevallen op een veel te jonge leeftijd van het leven wordt beroofd. Het jonge dennetje wordt in veel huiskamers te kijk  gezet. Het boompje vindt zijn uiteindelijke einde op de brandstapel. Alleen heksen werden vroeger zo verbrand. Dit lot mag een lief klein kerstdennetje toch niet overkomen? “Schande, help de kerstboom de winter door!” roepen ze luid voor het gemeentehuis.

Uiteraard allemaal uiterst belangrijke zaken, maar vergeef het me als ik zeg: “waar gaat dit over?” Ik besef dat het allemaal wat overtrokken is, maar toch. Kerst anno 2014 lijkt alleen maar te gaan over de Kerstman, zijn cadeautjes, het eten en uiteraard de kerstboom die jaar in jaar uit in volle glorie wordt opgetuigd. Een kerst zonder dit alles kunnen we ons al bijna niet meer voorstellen. Eerlijk gezegd, . . . ik vind het ook best gezellig, die lichtjes het eten met familie en vrienden. De cadeautjes onder de kerstboom en niet te vergeten, die paar extra vrije dagen rond 25 december.
Over vrije dagen gesproken, ik weet niet of jij al in je agenda hebt gekeken maar het valt mij zo rond kerst altijd weer op dat het dan 25 december 2014 na Christus is. Geen 43 jaar na Maxima of 2115 jaar na Julius Ceasar of bijvoorbeeld 1001 jaar na Roodkapje. Nee, het is dit jaar 2014 jaar geleden dat Christus is geboren. 

Zelfs onze agenda geeft aan dat er op 25 december een bijzonder feest wordt gevierd. 2014 jaar geleden werd de grootste Man geboren die de wereld ooit heeft gekend en ooit zal kennen. Hij deelde de wereld op in een tijdperk vóór en een tijdperk ná Christus. Hij beloofde iedereen perspectief, tot over de “drempel” van de dood heen. Dat mogen we met kerst van harte vieren. Dit geweldig mooie feest mag je met en zonder kalkoen opleuken, dat mag je lekker zelf weten. Maar als je vergeet van WIE we de geboorte vieren, dan zou je met kerst kunnen zeggen; “waar gaat dit over?”