zondag 12 januari 2014

Reli-disco

Stel je voor zeg dat je als dominee zondags op de preekstoel staat en halverwege je preek poept een duif precies op de prachtige bijbel met koper beslag die voor je op de kansel ligt. Dit gebeurde in een verhaal over een geloofsgemeenschap in een oud Brits plaatsje, 150 kilometer ten zuid-westen van Londen.

 
Door deze schokkende gebeurtenis werd op maandagmorgen de voltallige kerkenraad inclusief de oude koster Mathew op de pastorie verwacht. De dominee was nog steeds compleet van zijn stuk. Hoe kon het gebeuren dat er al maanden duiven vrij rond konden vliegen in hun prachtige oude kerk en dat één van die gevederde lummels zijn darminhoud moest ledigen op de prachtige statige Bijbel waaruit hij net aan het voorlezen was. "Godschennis" noemde hij het.
 

"We schieten ze gewoon dood"

Tijdens dit spoedoverleg was er maar 1 agendapunt en 1 doel. De duiven zouden en moesten de kerk uit! De dominee stelde voor dat iedereen zijn zegje mocht doen en ideeën aan mocht dragen hoe het doel bereikt zou kunnen worden. Eén diaken stelde voor om de deuren overdag open te zetten zodat de duiven er uit zouden kunnen vliegen. Dit vond men een slecht plan. De kans dat er weer nieuw "ongedierte" binnen zou komen was levensgroot aanwezig. De president kerkvoogd kwam met het idee waar iedereen wel aan dacht maar niet durfde te noemen. "We schieten ze gewoon dood" was zijn voorstel. Hoewel het plan zeer zeker afdoende zou zijn, vond de meerderheid het niet een plan dat door Gods geest ingegeven zou kunnen zijn.

 
Na deze 2 ideeën was de denktank al leeg en stond men elkaar aan te staren alsof ze de duiven in engelen zagen veranderen... Opeens liet de oude koster van zich horen. Hij stak netjes zijn vinger op en zei "ik heb misschien nog een goed idee." De dominee keerde zich naar de koster toe en vroeg hem: "vertel eens Mathew, waar denk jij aan?" De koster aarzelde even, haalde diep adem en zei toen: "ik wil voorstellen dat we de duiven gaan dopen." "Dopen?" riep de voltallige kerkenraad in koor. "Ja dopen" zei de koster. " van alle jongeren die in de afgelopen 30 jaar gedoopt zijn, is er niet één meer in de kerk."

Een bizarre grap natuurlijk, maar wat een statement maakt de oude koster Mathew hier. Er zit een kern van waarheid in dit verhaal. Jongeren die massaal de kerk de rug toekeren. De kerk wordt gezien als een religieus instituut dat niet meer relevant is voor hun dagelijks leven.

Ditzelfde beeld zie ik overigens ook wel bij uitgaanscentra. Waar vroeger de disco’s en andere  uitgaanscentra een grote aantrekkingskracht had op jongeren, zie ik dat ze vandaag de dag de deuren moeten sluiten of ze passen hun “openingstijden” drastisch naar beneden aan.  

Hoewel de relevantie van een disco of andere uitgaansgelegenheid op het leven van jongeren minder heeft ingeboet dan de kerk, heeft de jongere wel zijn prioriteit verlegd. Meer geld uitgeven aan mobieltje en kleding en minder aan drank en entreegelden.

Het biertje wordt nu genuttigd bij de jongeren thuis of zoals we dat in de Achterhoek kennen in een “keet”. De leuke jongens en meiden worden wel gescoord via FaceBook, dus daar hoeft men tegenwoordig de deur niet mee voor uit.

Maar toch, zowel de kerk als de disco hebben te kampen met een leegloop en hebben ze hun aantrekkingskracht voor een groot deel verloren. Dat schept een band.

Ik twijfel er wel een beetje aan of een beetje “kerk” in de disco, de disco vooruit helpt.

 
De tijd verandert en kerken en disco’s hebben moeite om mee te veranderen en hun aantrekkingskracht weer nieuw leven in te blazen.  Ik geloof vast dat kerken en disco’s iets van elkaar kunnen leren. Lijkt me gaaf om samen met disco exploitanten dit “terrein” te verkennen. Ik geloof vast dat we elkaar inspireren en elkaar helpen buiten kaders te denken en uit onze comfortzones te laten stappen. Ik twijfel er wel een beetje aan of een beetje “kerk” in de disco, de disco vooruit helpt. Ik geloof wel dat een beetje “disco” in de kerk, de kerk vooruit helpt. Misschien de handen maar eens ineen slaan en de vrijgekomen disco zaterdag avonden vullen met een Reli-disco.

Neem mijn leven Heer, ‘k wil swingen tot Uw eer.