donderdag 26 februari 2015

Van die kant had ik Hem nog niet gezien.


Misschien is het je ontgaan, maar naast Linda de Mol, Youp van ’t Hek en Maarten van Rossum heeft nu ook Jezus van Nazareth een eigen Glossy. Je weet wel, zo’n eigentijds tijdschrift met veel foto’s die doorgaans een luxe lifestyle suggereren.

“Het moet niet gekker worden” dacht ik toen ik er over hoorde. Jezus op de voorplaat van een commercieel magazine, hoe bedenk je het! Uit pure frustratie, maar toch ook wel een beetje nieuwsgierig, heb ik een exemplaar gekocht. Voordat ik er in ben begonnen te lezen, heb ik hem eerst 2 dagen op de tafel laten liggen. Even wennen aan het idee en aan het gezicht op de voorplaat. Jezus leek wel op een vrouw met een baard. Net als die zanger (of was het een zangeres) die het Eurovisie songfestival heeft gewonnen.

Maar na 2 dagen wennen was het zover. Bakkie koffie, lekker muziekje aan van the Gaither Vocal Band en lezen maar, . .  nou ja, vooral ook plaatjes kijken. Pagina 2: niet mee eens. Pagina 3: onzin! Pagina 4 en 5, oefff. Pagina 6: oké best interessant. Pagina 7: Hé, zo had ik het nog niet bekeken. Al lezende begon ik het waarachtig interessant te vinden. Mensen uit alle lagen van de bevolking en verschillende overtuigingen hebben een beeld van Jezus. Soms moest ik ff slikken, een andere keer moest ik er om lachen. Maar eerlijk is eerlijk. . .  Ik heb een beeld van Jezus gekregen vanuit hoeken van waaruit ik Hem nog nooit had gezien.

Toen ik daar bij het vierde bakje koffie over zat te mijmeren besefte ik dat ik wel eens afwijzend doe als mensen een ander beeld van Jezus hebben dan ik. Vooral als het om mede christenen gaat. Uren, dagen, maanden, soms een leven lang kun je het niet eens zijn met elkaars visie op geloven. Elkaars visie op Jezus en zijn uitspraken. Maar wat is het waardevol dat je juist door dit verschil van inzicht Jezus leert kennen zoals je Hem nog nooit had gezien.

Zo beschreven de vier evangelisten; Matheus, Marcus, Lucas en Johannes ook allemaal een kant van Jezus
zoals zij Hem hebben ervaren. Zo zie ik in jonge mensen een kant van Jezus die ikzelf al weer was vergeten. Zo zie ik bij de oude mensen een kant van Jezus die ik zo mooi vind.  Zo zie ik van pas bekeerde mensen een kant van Jezus waar ik soms zo naar verlang. Zo zie ik van volgelingen van Jezus om me heen, of ik het nu met hun visie eens ben of niet, een kant van Jezus zoals ik Hem nog niet eerder had gezien.

Al schrijvende aan dit blog besef ik dat ik mensen mis die vroeger wel om me heen waren. Mensen die ik vroeger vaak in de kerk tegen kwam en waarin ik een kant van Jezus zag die ik nu niet vaak meer zie. Mensen die overleden zijn en nu een volledig kennen hebben. Maar ik, ik mis ze zo verschrikkelijk omdat ik in hen een kant van Jezus zag die ik nu nooit meer zie.


Pagina 124: “Zoek Jezus” Ja, laat ik dat meer gaan doen. Jezus in jou zoeken.