vrijdag 23 januari 2015

oudjes weg zappen

Hoewel ik net 50+ ben, kan ik toch zeggen dat ik van een ander tijdperk ben dan bijvoorbeeld de 20tiggers. Een tijdperk waarin ik me bijvoorbeeld uit mijn luie stoel moest hijsen om een knopje op de TV in te drukken om naar een andere zender te kunnen kijken. Niet zelden kwam het voor dat ik te lui was om die kleine knopjes aan de zijkant van de TV in te drukken. Hierdoor bleef ik kijken naar een programma dat ik uitermate saai vond. Een ware training die als titel mee mag krijgen “volharding”.

Ik hoef geen blog vol te schrijven dat dit tegenwoordig, met al die nieuwerwetse techniek, heel anders gaat. Gelukkig zou ik zeggen. Net mijn I-phone geüpdate en ben er uitermate happy mee. Ook heeft de nieuwerwetse  techniek er voor gezorgd dat ik een ander mens ben geworden. Zo heeft de afstandsbediening van de TV er voor gezorgd dat mijn volharding in luisteren en kijken is veranderd in een mega snel zapp gedrag. Als ik al een vaag vermoeden heb dat een programma niet leuk gaat worden, of het hoofd van de presentator staat me niet aan dan zapp ik vanuit mijn luie stoel naar een andere zender. Keuze genoeg tegenwoordig. Vroeger had ik 3 zenders waaruit ik kon kiezen, nu zijn het er wel meer dan 200! 

Wat ook snel verandert is de muziek. Als ik een leuk feestje voor jongeren wil organiseren, dan trek ik geen volle zalen met Boney M of Koos Alberts. Volle zalen trek ik als ik mijn eigen voorkeur volledig wegschuif en DVDs opzet van Hardwell of Armin van Buren. Vreselijk, . .  hoewel, ze genieten wel die jongelui en eerlijk is eerlijk, . . . als ik ze zie genieten, dan geniet ik stiekem ook wel mee. Trouwens, van Hepie en Hepie is ook wel een leuke mix te maken.

Het is een publiek geheim dat ik van oudere en jongere mensen houd, maar ook van de kerk. Als ik dan merk dat in veel gevallen jongeren nog moeten luisteren naar een, voor een in hun ogen niet relevante, preek van 20 minuten of langer, dan vraag ik me wel eens af, wanneer krijg ik een app van een jongere die hij tijdens mijn toespraak op zijn mobiel typt. “Beste meneer de predikant, goed bedoeld hoor deze preek, maar dit trek ik niet hoor.  Zoals u misschien van de patat generatie bent, ben ik van de zapp generatie. Beetje meer pit, sneller naar de kern en moeilijker hoeft het niet te zijn. Trouwens, ook vooral niet langer”.

En dan toch ook maar de muziek. Je trekt geen volle zalen jonge mensen met NPO 4 muziek. Zo trek je in mijn ogen ook geen volle kerken met orgel muziek. Dream on! Ik zou me als jongere niet serieus genomen voelen. Ik zou me ook niet serieus genomen voelen als er 1 X per maand een elektrische gitaar de kerk in komt en er voor de rest niet naar me zou worden geluisterd.

Oh ja, ik zou me overigens ook niet serieus gennomen voelen als ik elke zondag een leuk feestje had in de kerk en dat oudere mensen me niet hun levenslessen zouden willen leren. Dan zou de kerk geen lang leven beschoren zijn. Kijk maar naar de teloorgang van de jeugdkerken.

Oud en jong hebben elkaar zo ontzettend hard nodig. Tegen de ouderen zou ik, misschien wel scherp willen zeggen: U heeft uw ticket naar de Hemel al op zak! Wilt u jongeren helpen God te zoeken? Gewoon transparant zijn en over uw twijfels en uw verlangens rondom uw geloof. Vertellen over uw fouten en de genade die u in u vond. Over de wonderen en over de rust die het geloof u geeft. Dat u veranderingen in de kerk best moeilijk vind en soms heel even denkt dat het zelfs wel Godslasterlijk zou kunnen zijn.

En tegen de jongeren zou ik willen zeggen. Ouderen zijn gaaf, zapp ze niet direct weg. Als je goed naar ze luistert kun je God in en door hen ontdekken. Daar kan geen Armin van Buren tegen op. Ze zijn zo wijs.. . Hun leven is een schat aan ervaring.



Ben ik een dromer, een idealist als ik droom dat het toch mooi zou zijn dat jong en oud het eens zouden zijn op de Hoofdzaak en dat is Jezus. Wat zou het gaaf zijn als we elkaar los zouden laten in bijzaken en van harte lief zouden hebben in alle zaken.