zaterdag 15 februari 2014

Als je focust op bijzaken dan valt de Hoofdzaak


Soms hoor je van die one-liners die blijven “haken”, Zo hoorde ik ongeveer 2 jaar geleden een uitspraak van Ds. Arie v.d. Veer die ik niet gauw meer zal vergeten:
Eenheid in hoofdzaken, vrijheid in bijzaken, liefde in alle zaken.
Hij plaatste deze one-liner tijdens een gesprek over de verschillende kerken die Nederland rijk is. Elke kerk heeft zo zijn eigen gebruiken, tradities en opvattingen. Niet zelden als het over deze bijzaken gaat (zo noem ik tradities en gebruiken) dan kunnen de discussies tussen christenen onderling flink oplaaien. En om er nog maar eens een one-liner tegenaan te gooien, ik zie dan meestal hete hoofden en koude harten.


Zo kunnen christenen elkaar flink in de haren zitten als het gaat over opvattingen rondom de kinderdoop en de geloofsdoop. Of wat te denken van meningen rondom het wel of  niet spreken in tongen of de gave van genezing. Vrouwen die spreken of juist moeten zwijgen. Och, zo kan ik een redelijk lange lijst samenstellen van punten waar we elkaar soms verwijten maken over het niet hanteren van Bijbelse opvattingen.

Een tijdje terug kwam iemand als gast bij ons in de zondagse samenkomst. We zijn zo gewend om een beamer te gebruiken als we liederen zingen of een stukje uit de Bijbel lezen. Tijdens de koffie, na afloop van de dienst vroeg ik hem wat hij van de dienst had gevonden. Hij reageerde als door een wesp gestoken. Hij vond het God onterend dat we een beamer gebruikten. Dit hoorde niet, je moest dicht bij het Woord blijven was zijn stellige overtuiging. Toen ik even tot 10 had geteld vroeg ik hem of ze in zijn kerk nog van de stenen tafelen voorlazen? . . .  De rest van het gesprek zal ik je besparen.

Maar wat waar is, is waar: Als men zich focust op de bijzaak, dan valt de Hoofdzaak! Maar als men zich zou focussen op de Hoofdzaak, dan vallen ALLE bijzaken.
Tot nu toe heb ik het alleen nog maar over bijzaken gehad, maar wat is nu die Hoofdzaak?

Hoofdzaak is de Here Jezus, de Zoon van God. Hij is gestorven voor onze zonden! Hij is weer letterlijk opgestaan uit de dood. In Hem alleen is er Hoop en Perspectief tot over de grens van de dood heen. Dat is Hoofdzaak en daar zou je geen discussie over moeten hebben, . .  en eerlijk is eerlijk, die is er ook bijna nooit. Maar ja, als we ons dan weer laten verleiden om op bijzaken te letten, dan valt de Hoofdzaak, maar ook de liefde die Hij ons voorleefde. Het schijnt toch lastig te zijn elkaar op bijzaken een eigen mening en visie te gunnen zonder elkaar te betichten van Bijbelse onjuistheid. Liefde is dan ver te zoeken.
 
Ooit vroeg iemand mij eens wat een goede kerk is. Ik heb hem toen gevraagd wat goede macaroni is. Na even nadenken zei hij: “er moeten de goede ingrediënten in zitten” En dat klopt. In goede macaroni zit per 100 gram ongeveer: 3,7 gr suiker, 13,5 gr eiwit, 3,0 gr vet, 0,07 mg vit B2 en ga zo maar door. En in welk filiaal je het dan uiteindelijk koopt? Dat maakt niet uit, want smaken verschillen.

Zo is het ook met een kerk. Zorg dat de goede ingrediënten er in zitten en dat is Jezus, de Zoon van God. Hij is gestorven voor onze zonden! Hij is letterlijk opgestaan uit de dood. In Hem alleen is er Hoop en Perspectief tot over de grens van de dood heen. Als deze Hoofdingrediënten er in zitten, dan maakt het niet uit naar welk “filiaal” je gaat, dan maakt het niet uit, want smaken verschillen. Daar zouden christenen nooit meer met elkaar over moeten discussiëren.