vrijdag 29 augustus 2014

Witte Piet


Ik weet niet hoe dat met jou gaat, maar soms overkomt het me dat me een beeld van iets of iemand opgedrongen wordt. Het afgelopen half jaar overkwam me dat weer eens. Het betrof dit keer een iemand, namelijk Zwarte Piet. Het zal je niet ontgaan zijn dat deze altijd goedgemutste lieverd, die nooit te beroerd is zijn helpende hand uit te steken, zwaar onder vuur ligt. Sinds December 2013 is hij het toonbeeld van racisme geworden. Een groep mensen, waarvan ik denk dat ze vroeger misschien vaak gepest zijn, heeft bedacht dat Zwarte Piet echt niet meer kon. Kosten nog moeite werd gespaard om het prachtige beeld dat ik van Zwarte Piet heb om te buigen tot een zielig hoopje mens dat negatief benaderd wordt vanwege zijn huidskleur. Nou, ik zal je eerlijk zeggen, het was me natuurlijk wel opgevallen dat hij donker was, maar dat hoort bij blijheid en goedlachsheid. Altijd gezellig. Sinterklaas vieren zonder Sinterklaas, daar heb ik wel gevoel bij, maar Sinterklaas vieren zonder Zwarte Piet? Nee, dat nooit!

Langzaam maar zeker bekruipt me het gevoel dat de sprekende minderheid iets gevoeligs heeft willen raken en mijn held, Zwarte Piet, daarvoor misbruikt. En, . . . ze krijgen hun zin. Afgelopen week las ik dat er een meerjaren plan is gemaakt om Zwarte Piet van zijn prachtige kleur te ontdoen. Komend jaar moet mijn held het doen met een paar zwarte roet strepen op het gezicht. Nou, het verloop kun je op 2 vingers natellen. Hoe dan ook, het draait er op uit dat het beeld van Zwarte Piet wordt vertroebeld en ik over een jaar of 10 aan mijn kleinkinderen uit mag leggen dat het logisch is dat Zwarte Piet toch wit is. Ik hoop dat mijn teleurstelling tegen die tijd niet meer van mijn gezicht af te lezen is, . . . wat moeten mijn kleinkinderen er wel niet van denken.

Afgelopen periode heb ik regelmatig nagedacht over het vertroebelen van een beeld van iets of iemand en welke gevolgen dit zou kunnen hebben voor mij, mijn omgeving en mijn eventuele klein- en achterkleinkinderen. Ik denk dat de gevolgen voor mijn nazaten rondom Zwarte Piet die later wit werd wel mee zullen vallen. Het is een beetje frustratie dat ik graag even met je wilde delen. Maar wat te denken van het beeld van Christus, zou dat door de loop der jaren heen ook vertroebeld zijn geraakt? Of is het beeld dat we van Hem hebben nog net zo als ruim 2000 jaar geleden?

Iedere gelovige is een beelddrager van Christus en uiteraard de kerk. De Bijbel spreekt er zelfs over dat de kerk het lichaam van Christus is. De kerk, een plek waar we Hem ten volle in zouden moeten kunnen herkennen.

Toen ik dit onlangs met iemand deelde vroeg ze me, “welke kerk bedoel je? De Baptisten, de PKN, de Lutherse Kerk, de Rooms Katholieke kerk, de Gereformeerde gemeente, de Evangelische kerk, de Pinkster kerk, De Gereformeerd vrijgemaakte kerk, de Nederlands Gereformeerde Kerk of mischien wel de Christelijk Gereformeerde kerk of, . .  “Stop maar”  zei ik, ” je mag kiezen welke kerk jij vind dat het beeld van Jezus Christus het minst heeft vertroebeld”. De jonge vrouw, die jaren geleden de kerk heeft verlaten omdat het instituut kerk niet relevant was in haar ogen zei; “het maakt volgens mij niet uit, Jezus had denk ik wat anders voor ogen dan dat wat wij er met ons allen van hebben gemaakt”.

Een Blog schrijven zonder mijn eigen mening te geven vind ik niet zo chique. Vandaar: Ik vind dat ze gelijk heeft. En daarnaast, elke kerk is opgebouwd uit levende stenen waar ik me ook toereken.  Ook ik heb het beeld van Christus vertroebeld. Met andere woorden, verbeter de kerk en begin bij jezelf!

Oh ja, ik schrijf dit over de vertroebeling van Christus in onze kerken niet omdat ik mijn  frustraties met je wil delen, maar wel mijn oprechte zorg. Zorg om mijn / onze eventuele klein- en achterkleinkinderen en hun vrienden, buren en familie die op zoek zijn naar echtheid, opzoek naar onvoorwaardelijke liefde, opzoek naar respect en waardering. Opzoek naar perspectief in het leven.