dinsdag 31 december 2013

Afgeknapt op goede voornemens, doe mij de agenda van God maar!


Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik ben een beetje afgeknapt op de goede voornemens zo rond de jaarwisseling. Ik raak altijd erg teleurgesteld in mezelf. Als ik me voorneem om 4 kilo af te vallen, dan merk ik dat ik met de eerste en de beste oliebollenronde op nieuwjaarsdag al een ongelofelijke smoes bedenk waarom ik de vetrollen nog ff boven mijn broekriem laat bungelen. Ik zal jullie verder niet vermoeien met mijn talloze goede voornemens. Wat ik er nog over kwijt wil is dat het me weinig vreugde bracht.

Een goed gesprek met God over koetjes en kalfjes

Nee, laten we dan de goede verlangens op oudejaarsavond uiten. Ik ben zelf zo gewend dat ik op oudejaarsavond me ff terugtrek en op mijn manier een goed gesprek met God heb. Na wat heen en weer gepraat over koetjes en kalfjes, en de wereld problematiek aan Hem heb voorgelegd (alsof Hij dat niet weet) kom ik al snel ter zake en vraag ik God om me Zijn agenda te overhandigen. Elk jaar wil ik daar namelijk graag wat inzetten. Of liever gezegd, ..  ik vul, als het ff kan, Zijn agenda graag in. Op elke dag van Zijn agenda staat vermeld: een goede gezondheid, dat het goed mag gaan met mijn vrouw, kinderen, ouders en vrienden. Dat er wereldvrede mag heersen. Ook heb ik daarnaast nog wel een aantal financiële puntjes voor Zijn begroting. Eerlijk gezegd schaam ik me ook niet om mijn goede verlangens naar God te uiten. Het zou toch van de zotte zijn als ik aan Hem zou vragen dat mijn kinderen ziek zouden worden, ons bedrijf failliet. Of om te zeggen “Heer, laat me aUb ploeteren en lijden.”

uw Koninkrijk kome Uw wil geschiede, . . .  zolang het maar in mijn agenda past die ik voor U hebt opgesteld (….) Amen
Ik weet uit diverse zeer betrouwbare bronnen dat ik niet de enige ben die, onbewust, Gods agenda aan het invullen is met zijn of haar goede verlangens voor het komende jaar. Steevast worden deze verlangens dan afgesloten met; Onze vader die in de Hemel zijt Uw naam worde geheiligd, uw Koninkrijk kome Uw wil geschiede, . . .  zolang het maar in mijn agenda past die ik voor U hebt opgesteld (….) Amen

Maar het kan maar zo zijn dat de agenda die jij voor God hebt opgesteld niet uitkomt. Als ik terug kijk naar het afgelopen jaar dan was dat het jaar waarin mijn lieve vader plotseling is overleden. Een jaar waarin mijn dochter ziek werd. Een jaar waarin ikzelf door een hernia fysiek en mentaal een aantal maanden ben stilgezet. Bijna niets van wat ik in Gods agenda had gezet is gebeurd….
Pijn en verdriet tegen elke prijs willen vermijden

Beetje naïef natuurlijk ook van mij. Mijn gezonde verstand zegt dat pijn en verdriet in deze wereld thuis horen. Tegen elke prijs willen we, wil ik, het vermijden en zijn vaak geneigd om God als de Haarlemmer olie te gebruiken die alles wel heelt en fikst.
Maar pijn heeft ook een functie. Het leert je wat in het leven pas echt van waarde is. Je leert de juiste prioriteiten stellen. Het leert je beter in te leven als anderen pijn hebben. Je ontdekt wie God ten diepste is en wat Hij voor je voelt. Het leert je niet te lang in de achteruitkijk spiegel te kijken, (daar maak je pas echt brokken mee) maar door de voorruit. Daar zie je na verloop van tijd dat het beste Hoofdstuk van je bestaan nog moet komen.

Het leert je, dat als je daar alleen staat met je pijn en je verdriet, wat ten diepste die prachtige tekst uit Psalm 23 inhoudt. “Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij” En zo is het, wat de uitkomst ook is van de dag, van de week, het jaar, . .  God is er bij. Ook al snap ik er soms niets van waarom Hij mijn prachtig opgestelde agenda niet volgt. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik, op de diepe dalen van het leven,er niet zeker van was dat Hij er bij is.

 
De goede verlangens voor dit jaar? Misschien wel dat wat mijn Bijbeltje (Micha 6:8) me leert, nl: recht te doen en trouw te zijn aan alle mensen die mijn levenspad kruisen en, . .  ootmoedig te wandelen met God.

Neemt niet weg dat ik alle lezers van mijn blog alle goede verlangens toe wil wensen. En vanuit de Achterhoek klinkt dat ongeveer als: Veul heil en zegen!!