zondag 15 december 2013

Madonna, Nietzsche, Margaret Thatcher, Johan Cruijff of Jezus?


Jezus Christus
“Jezus de beroemdste persoon aller tijden”. Zo luidt de kop van nu.nl op 15 december 2013. Een Amerikaans onderzoeksbureau heeft met een stel wijze lieden gezocht op naamsvermelding op internet en ook gekeken hoe belangrijk mensen zijn na hun dood. Deze immense zoektocht heeft geleidt tot een hele rits beroemdheden. Op zich stond ik niet van de uitslag te kijken, maar waar ik wel van stond te kijken was dat het me duidelijk werd dat Jezus nooit zijn best heeft gedaan om de beroemdste mens aller tijden te worden. Hij heeft “gewoon” de wil van Zijn Vader gedaan en is gekomen om ons te dienen, niet om populair te worden.
En ja,  . .  als je dan toch beroemd bent is het ook best handig om te weten wat die persoon te zeggen heeft, niet dan?

Zelf hou ik erg van one-liners en uitspraken die je tot nadenken zetten of waar ik vrolijk van word. Regelmatig bezoek ik citaten net Wat ik wel beschamend vind is dat de meest legendarische uitspraak ooit gedaan op tv: "it giet oan” van Henk Kroes (oud voorzitter van de Friese Elfsteden) er niet bij staat. Dat was toch helemaal geweldig! Het is misschien nog wel beschamender dat er op citaten net geen enkele uitspraak van de beroemdste Persoon aller tijden te vinden is. Beetje vreemd, terwijl Hij wel ontzettend veel wijze en bijzondere uitspraken achter Zijn naam heeft staan. Het lijkt net of jou en mij op verschillende manieren deze wijsheden onthouden worden. Gelukkig hebben we nog altijd het meest verkochte Boek ter wereld, . .  maar toch.
Wel zijn er erg veel andere uitspraken van beroemde personen. Neem bijvoorbeeld een uitspraak van Nelson Mandela, . .  vandaag (15-12-2013) is hij begraven en heeft deze wereld iets goeds achter gelaten. Een uitspraak van hem die mij inspireert is: “Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan”. Daar heeft hij gelijk in, maar de praktijk is vaak weerbarstig. In plaats van de helpende hand zie ik ook regelmatig dat er een veroordelende wijzende vinger of een boze middelvinger wordt getoond.

Wat te denken van Napoleon, hij zei ooit dat alle revoluties voortkomen uit de maag. Ik denk dat dit waar is. Afschuw (je maag draait er van om) en liefde (vlinders in de buik) komen vanuit dezelfde plek.
Of Ghandi die heeft gezegd: “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken.” Nou, mijnheer Ghandi, ik denk dat ik weet wat u bedoelt, maar ik kom toch regelmatig mensen tegen die er een beetje in zijn blijven hangen. Ze zijn vergeten dat wat ze leuk vinden ook een paar cent op moet brengen. Nu weet ik dat geld niet gelukkig maakt, maar je kunt er wel erg ongelukkig van worden als je het niet hebt.

Nu, . .  omdat ze zo beroemd zijn een paar uitspraken:
Johan Cruijff:  Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je nog geen sterk elftal maar een team dat als los zand uiteen valt”.

Donald Trump: "Als je toch van plan bent om na te denken, denk dan in elk geval groot.”

Winston Churchill: “De grootste les van het leven is te weten dat zelfs dwazen soms gelijk hebben.”
Albert Einstein
Albert Einstein: “Tracht niet een man van succes te zijn, probeer liever een man van waarde te zijn.”

Malcolm Forbes: “Falen is succes als we ervan leren.”

 Abraham Lincoln: “Gewone mensen zijn de beste mensen van de wereld. Daarom heeft God er zoveel geschapen.”

Socrates: “Onwetendheid is de bron van alle kwaad.” Eigenlijk vind ik dat de uitspraak van Ton Harmsen, oud voorzitter van Ajax, er meteen achteraan moet: “Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraken zonder uitzicht” Maar goed, Ton is met zijn werk voor Ajax lang niet zo beroemd geworden als Socrates.
Veel van bovenstaande uitspraken zouden zo bij mij op een tegeltje aan de muur mogen hangen. Van die one-liners die je ff herinneren aan, voor mij, wezenlijke zaken in het leven. Maar er zijn ook van die uitspraken van beroemdheden die me wat meer moeite kosten om ze te kunnen waarderen.

Bijvoorbeeld die van Margaret Thatcher “Als je wilt dat iets gezegd wordt, vraag het een man; als je wilt dat er iets gedaan wordt, vraag het een vrouw.” Hoewel ik vrouwen erg hoog acht en me geen leven voor kan stellen zonder, . .  kun je ook overdrijven. Het zal vast een jeugdtrauma zijn dat haar nog dwars zat.

Of wat te denken van  Mozart: “Het orgel is de koning van de instrumenten”. Het is een mooi en indrukwekkend muziek instrument. Maar koning? Het orgel is hoe dan ook niet het oudste instrument, dat zal vast een holle boomstam zijn geweest. Ook trek je met een orgel tegenwoordig geen volle zalen. Op de populaire radiozenders kom ik zelden of nooit een orgel tegen terwijl kerkmensen denken dat je er nog steeds jongeren mee naar de kerk trekt. Ik ga toch voor het drumstel. (de holle boom)

En dan Madonna, een voorbeeld voor veel jonge meisjes. “Ik heb altijd het verlies van mijn maagdelijkheid als een carrière stap gezien”. Het mag voor haar een waarheid zijn, maar . . .  Ik ben overigens wel benieuwd waarom ze dit als een carrière stap ziet. Ik zou er best met een gezellig ontbijtje eens met haar over willen praten, maar ja, ze is zo beroemd dat ze er vast met mij geen boompje over op wil zetten. Hoe dan ook, ik gun alle jonge meiden een andere en betere carrière stap!

En dan Friedrich Nietzsche; “De laatste christen stierf aan het kruis”. Nee meneer Nietzsche, dat was  Christus Zelf, u weet wel, de beroemdste mens die ooit geleefd heeft. Trouwens, Hij leeft nog steeds. 3 dagen na zijn dood is Hij weer opgestaan. Net als u geloof ik ook niet in sprookjes. Maar er zijn duizenden zeer oude geschriften die dit historisch feit direct of indirect bewijzen. Zou Hij daarom de beroemdste persoon aller tijden zijn geworden? Het is ook niet niets natuurlijk, opstaan uit de dood!
Tot slot kom nog even terug op Socrates; “Onwetendheid is de bron van alle kwaad”. In feite zegt Socrates je moet weten wat waar is. De beroemdste mens die ooit geleefd heeft zegt onder andere: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.”

Bijzonder dat de beroemdste mens die ooit geleefd heeft niet een leer verkondigt, maar Hij biedt Zichzelf aan als zijnde de weg tot God.