vrijdag 31 januari 2014

Had God dat niet f-kes anders kunnen regelen?


Had God dat niet ff anders kunnen regelen? God is toch liefde, rechtvaardig, genadig en almachtig? Hij had toch vast een liefdevollere oplossing kunnen bedenken om de zonden van mensen te vergeven? Had Hij niet beter over Zijn Goedheilige Vaderhart kunnen strijken? Een soort van 365 dagen per jaar generaal pardon. Als Jezus dit Goddelijke generaal pardon van de daken had gepredikt dan hadden velen gelooft in een God die LIEFDE is! Zeker als Hij in elk dorp waar Hij kwam een paar van die bizar mooie wonderen had gedaan. En als God vanaf Zijn Hemelse Troon vond dat Zijn zoon het “Karwei” had geklaard, dan had Hij Hem toch een prachtige Hemelvaart kunnen gunnen.

Een soort van ballonvaart op de Olijfberg, maar dan zonder ballon. Hij zou dan te midden van een grote mensenmassa staan. Rondom Hem zijn discipelen en Zijn moeder Maria.  En in een grote kring daar weer omheen al die mensen die Hij genezen had in de tijd dat Hij op aarde had rondgelopen. Onder aan de Olijfberg zouden de drie wijzen op hun kamelen staan en Hem toezingen "auf wiedersehen goodbye" Even verder op liggen de herdertjes. Zij zouden dan samen met een aantal engelen zingen “Ere zij God in de Hoge”.  

Dit plan zou toch veel liefdevoller zijn dan het Evangelie waar wij het mee moeten doen? Een Goddelijke Vader die Zijn Goddelijke zoon laat martelen en sterven voor ons zondaren. Een Zoon die net voordat Hij sterft God (zijn Vader) nog een vraag stelt, “Mijn God, mijn God, waarom heeft U mij verlaten?” Met Zijn laatste beetje lucht stamelt Hij uit; “Vader, in uw handen leg ik mijn geest.”

Je zou je schamen voor zo’n “Goed Nieuws Boodschap”. Je zou je schamen voor deze God waarvan wordt gesteld dat Hij almachtig is en alles kan.  
 
Mijn jongste dochter heeft me altijd gezegd dat God niet alles kan, Hij kan bijvoorbeeld niet liegen. God is een rechtvaardige God en daarom kan Hij niet zomaar over Zijn gulle Vaderhart strijken en net doen of er niets aan de hand is en er  geen Wet bestaat. Stel je voor dat je bij je ouders € 100,- uit het vakantie potje steelt. Je vader komt er achter en verteld je dat hij erachter is gekomen dat je gestolen hebt. Maar als je hem belooft het niet weer te doen geeft hij je geen straf. Dat is pure genade! Maar het is gelijkertijd ook onrechtvaardig want je hebt iets onrechtvaardigs gedaan en daar kom je niet zomaar mee weg. Een straf zou op zijn plaats zijn geweest. Een rechtvaardige vader had je zeker op de blaren laten zitten en je een passende straf gegeven. God is een rechtvaardige God en kan dus iets niet ongestraft laten anders zou Hij niet rechtvaardig zijn. 

Dit is de spagaat waar God in zit. Aan de ene kant, heilig en rechtvaardig en aan de andere kant een onmeetbare liefde voor jou. Hierdoor heeft Hij in pure liefde Zijn Zoon Jezus voor jou opgeofferd. Hij is het die jouw straf heeft betaald en niets staat een relatie met God en jou in de weg.  

Oh ja, ook niet onbelangrijk om te melden is,dat als God 365 dagen per jaar over Zijn Vaderhart strijkt, kan de duivel ook zo maar de Hemel binnen wandelen. Want hoe kan een rechtvaardige God de mensen wel vergeven en de duivel niet? Beide hebben immers gezondigd. Net als de duivel hebben ook wij geen recht op de hemel.

Daarom moest Jezus sterven, om de prijs te betalen voor onze onhebbelijkheden. Alleen Jezus kon betalen wat niemand ooit zou kunnen betalen. Dit is toch genade uitgevoerd door een almachtige God.